Yeni Medya Sosyolojisi Seminerleri devam ediyor Reviewed by Momizat on . Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde “Yeni Medya Sosyolojisi” başlığı altında yapılan seminerlerin 4.sü Marmara Stüdyo’da gerçekleştirildi. Marmar Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde “Yeni Medya Sosyolojisi” başlığı altında yapılan seminerlerin 4.sü Marmara Stüdyo’da gerçekleştirildi. Marmar Rating: 0
You Are Here: Home » KAMPÜS » EĞİTİM » Yeni Medya Sosyolojisi Seminerleri devam ediyor

Yeni Medya Sosyolojisi Seminerleri devam ediyor

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Aydoğan Boschele tarafından yürütülen “Yeni Medya Sosyolojisi” seminerlerinin 4. oturumu, bugün İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Seminer, Prof. Dr. Filiz Aydoğan’ın seminere katılan Prof. Dr. Ayhan Kaya’nın ilgi alanları ve çalışmaları hakkında bilgi vermesiyle başladı. Çalışma hayatı boyunca kullandığı yöntemlerinden ve kavramlardan bahsederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Kaya, “Toplumsal olayları, sosyal bilim gözlüğünü kullanarak, eleştirel aklın süzgecinden geçirerek değerlendirmeliyiz.” dedi.
“Önemli olan güzergâhınızdır.”
“Önemli olan nereden geldiğiniz değil, nereye gittiğiniz değil, önemli olan güzergâhlarınızdır.” sözünden yola çıkarak, kimliklerimizin de sürekli bir yolculuk içinde olduğunu belirten Kaya, kimliği hiçbir zaman tamamlanmayan bir güzergâha benzetti.
Zorunlu göç
Bir diğer mesele olarak da Türkiye’deki zorunlu göç konusunu ele alan Ayhan Kaya, göçün hep var olduğunu ve her zaman da var olacağını söyleyerek konuşmasını sürdürdü. Türkiye’de göç ve göçmenliğin ötekileşmeye başladığını ifade ederek, bu başlıkların giderek bir güvenlik meselesi halini aldığından söz etti.
Güvenlikleştirme, farklılık hakkı, kent hakkı, simulakum, etnisite ve tolerans gibi kavramlar üzerinde durarak konuşmasına devam eden Prof. Dr. Kaya, akademik çalışmalarında varsayımları olduğundan söz etti. Kaya, “Azınlıklar her zaman haklıdır, çoğunluk her zaman haksızdır.” varsayımında bulunduğunu belirterek konu hakkında şu açıklamada bulundu: “Bu varsayımın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü genellikle sosyal bilimciler olarak tersine bakarız. Kürt sorunu deriz, Almanya’da göçmen sorunu deriz. Hâlbuki sosyal bilimlerde bizim görevimiz bugüne kadar programatize edilmeyen şeyleri programatize etmek suretiyle analizini yapmaktır.”
Seminer, Prof. Dr. Ayhan Kaya, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtlamasıyla son buldu.

Haber: Merve Bavra – Duygu Yıldırım

Fotoğraf: Yeter Şeko