Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Batırel’le Hekimlik ve Tıp Bayramı değerlendirildi Reviewed by Momizat on . 1919 yılından beri 14 Mart tarihi ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. O dönemde işgal altında olan İstanbul'da tıbbiyeliler, işgali protesto amacıyla b 1919 yılından beri 14 Mart tarihi ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. O dönemde işgal altında olan İstanbul'da tıbbiyeliler, işgali protesto amacıyla b Rating:
You Are Here: Home » Genel » Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Batırel’le Hekimlik ve Tıp Bayramı değerlendirildi

1919 yılından beri 14 Mart tarihi ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. O dönemde işgal altında olan İstanbul’da tıbbiyeliler, işgali protesto amacıyla bu günü savaş sırasında hayatlarını kaybeden tıbbiyeliler anısına Tıp Bayramı olarak ilan etmişler ve öğrencilerin düzenlediği törene, Dr. Fevzi Paşa, Dr. Ömer Besim Paşa, Dr. Akil Muhtar gibi dönemin ünlü hocaları da katılmışlardır. Günümüze kadar gelen bu 14 Mart kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, “Sağlık Haftası” olarak kutlanıyor. Bizlerde sağlık haftasının son gününde Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Batırel’le Tıp Bayramı ve Türkiye’deki tıp eğitimi hakkında söyleşi yaptık.

Bu mesleği isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Hekimlik zamanla bizim anladığımız manada mı kalacak belirsiz. Teknoloji dramatik olarak ilerliyor. Önümüzdeki on, yirmi yıl içinde klasik hekimlik mantığı büyük oranda ortadan kalkacak. Zamanla hastalıkları telefonlarla öğrenebileceğiz, tansiyonumuzu telefonlar ölçüp doktorumuza mail atacak. Tek değişmeyen şey merak, heyecan ve insan ilişkisi olacaktır. Öğrenciler yaşanan teknolojik gelişmeleri takip etmeleri gerekiyor. Kendilerini sürekli geliştirmeli heyecanlarını yitirmemeliler.

Tıp fakültesinden mezun olan öğrencilerin işsiz kalma ihtimali var mı?

Biz Marmara Üniversitesi olarak öğrencilerimizi çok iyi yetiştiriyoruz. Hekimlik bir nevi bulmaca çözmek gibidir. Bu bulmacayı çözme yöntemi hocaların marifetiyle ilgilidir. Türkiye’nin 300 bin doktora ihtiyacı var. Bu durumda hekimlerin işsiz kalma olasılığı yok. Şu da bir gerçek Türkiye’de nitelikli doktor sayısı az, bizim için önemli olan nitelikli doktor yetiştirmektir. Burada şu çok önemli; herkes doktor olamaz. Teması seven,  insan ilişkilerini seven bireyler nitelikli doktor olabilir.

Hekimlerin sıkıntıları nelerdir?

Her hekimin sıkıntısı farklıdır. Genelde öğretim üyelerinin sıkıntıları daha azdır. Sorunlar kasten çıkmıyor sosyolojik gelişimden ötürü çıkıyor. Tıpçılarda bunlara haklı olarak tepki gösteriyor. Şunu da göz ardı edemeyiz tıpçıların durumu 10 yıl öncesine göre çok daha iyi. Şöyle bir sorun da var hasta, doktora çok rahat ulaşabiliyor. Bunların çoğu gereksiz hastalar baş ağrısından gelen hastalar. Hastalıklarla ilgili halk bilinçlendirilmeli. Hekim dağılımı daha iyi yapılmalı bu şekilde doktorların sıkıntıları biraz da olsa hafifleyecektir.

Tıp bayramıyla ilgili mesajınız nedir?

Bütün meslektaşlarımın öğrencilerin köklü gelenek olan tıp bayramını kutluyorum. İnsanoğlu büyük ve küçük şeylerden mutlu olup üzülebiliyor. Tıpçılara bazen ağır sözler sarf ederek bizleri mutsuz ediyorlar. Bazı tıpçıların yaptığı hatalar doktorların geneline yayılmamalıdır. İşini iyi yapanlarla kötü yapanların ayrımı iyi yapılmalı.

[do action="haber-yazari"]Billur Türkay[/do] [do action="fotografcilar"]Fatma Ege[/do]
21.03.2013