“Tıbbın en son noktası; organ nakli” Reviewed by Momizat on . Eğitim almış din görevlilerinde organ bağışlama oranı %85. Maalesef sağlıkçılarda bu oran %54. TURKMSIC ve Marmara Bilimsel Araştırma Kulübü'nün düzenlediği Org Eğitim almış din görevlilerinde organ bağışlama oranı %85. Maalesef sağlıkçılarda bu oran %54. TURKMSIC ve Marmara Bilimsel Araştırma Kulübü'nün düzenlediği Org Rating:
You Are Here: Home » MANŞET » “Tıbbın en son noktası; organ nakli”

“Tıbbın en son noktası; organ nakli”

TURKMSIC ve Marmara Bilimsel Araştırma Kulübü’nün düzenlediği Organ Nakli Paneli’ne  Ord. Reşat Kaynar Konferans Salonu ev sahipliği yaptı. Programa başta Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel olmak üzere birçok akademisyen ve uzman isim konuşmacı olarak katıldı. Organ naklinin öneminden ve amaçlarından bahsedilen programda, konuşmacılar öğrencilerle deneyimlerini ve bilgilerini paylaştı.

Açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, “Bu panelin düzenlenmesinden çok memnun oldum. Organ nakli ülkemizdeki ciddi ihtiyaçlardan biridir. Marmara Üniversitesi olarak bunu başaracağımıza inanıyoruz.” dedi. Konuşmacılardan Organ Nakli Koordinatörü Dr. Ali Birat, “12 yıllık hekimim. Biz organ naklinin ne olduğunu bilmiyorduk. Sizler şanlısınız.” dedi. Ülkemizdeki organ bağışı konusundaki sıkıntıya da değinen Birat, “Eğitim almış din görevlilerinde organ bağışlama oranı %85. Maalesef sağlıkçılarda bu oran %54. Tıbbın en son noktası organ nakli. İnanıyorum ki organ bağışı sizler sayesinde artacaktır. 1938’de karaciğer nakli yapılarak ulu önder Atatürk’ü kurtarabilirdik.” dedi.

“Ülke olarak 25 yıl gerideyiz”
Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli ise akciğer nakli konusu ile ilgili, “Ülke olarak 25 yıl gerideyiz. Akciğer nakli konusunda İran beni çok şaşırtmıştı. Nakil ve bağış konusunda oldukça başarılılar. Akciğer endikasyonunun en büyük sebebi kroniktir. Tek donör kaynağımız kadavralar. Ayrıca organı bedensel taşımanın yanında psikolojik olarak taşımakta önemlidir.” diyerek nakil yapılacak bireyde belli kriterlerin önemini vurguladı.

Öğrencilerin organ nakli ve bağışı konusunda merak ettiği soruları cevaplayan konuşmacılar, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Programın sonunda konuşmacılara kulüp tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

Haber-Fotoğraf:  Kadriye Türk

21.01.2013