Prof. Dr. Mustafa Özbilgin Göztepe Yerleşkesi’ndeydi Reviewed by Momizat on .   İngiltere Brunel Üniversitesi Organizasyonel Davranış ve İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbilgin, Marmara Üniversitesi Gözte   İngiltere Brunel Üniversitesi Organizasyonel Davranış ve İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbilgin, Marmara Üniversitesi Gözte Rating: 0
You Are Here: Home » KAMPÜS » EĞİTİM » Prof. Dr. Mustafa Özbilgin Göztepe Yerleşkesi’ndeydi

Prof. Dr. Mustafa Özbilgin Göztepe Yerleşkesi’ndeydi

İngiltere Brunel Üniversitesi Organizasyonel Davranış ve İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbilgin, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Rektörlük Binası’nda ağırlandı.

Açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refika Bakoğlu SSCI (Social Science Citation Index) sistemine pek çok projenin yüklendiğimi ve bu güzel çalışmaların TÜBİTAK tarafından da desteklenebileceğini kaydetti.

Stratejik Gelişmeler başlığındaki slayt sunumuyla konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mustafa Özbilgin, akademilerde çok iyi bilimsel çalışmaların bulunmasına rağmen disiplinler arası farklılıkların sorun teşkil ettiğini vurguladı. Cinsiyet, ırk, yaş ve engelliliğin bu sorunların arasında olduğunu belirten Mustafa Özbilgin, “Listelemeye dışarıdan bakıldığında çok adaletli gibi görünse de aslında öyle değil. Her türlü eşitsizlik akademilerde bulunmakta.” dedi ve ekledi “İngiltere’de kadın profesörlerin seçimlerinin %10’unda ırk ayrımı var. Örneğin ilk siyahi kadın profesör 4 yıl önce atandı.”

İngiltere’deki üniversite eğitimini anlatan Prof. Dr. Mustafa Özbilgin, SSCI ( Sosyal Bilimler Atıf İndeksi)’nin İngiltere’de de yapılmak istendiğini söyledi. Kaliteli üretimle üniversitenin kurumsal yapısı arasında ilişki olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özbilgin, İngiltere’de bu yönde değişikliklerin olduğunu “Artık akademik eserlerin kurumda, ülkede ne değiştirdiğine bakılıyor. ” sözüyle destekledi.
Prof. Dr. Özbilgin akademik eserlerin değerlendirilmesiyle ilgili ” Eser kalitesine bakılırken kurumsal katkı, yöntem, etki olarak ayrılıyor. Yöntemde en eski hakem değerlendirmesiyken şimdi yayınlanan eserlerin prestijine bakılıyor. İngiltere’de her üniversite hükumete 4 eser gönderiyor ve bu eserler 4 yıldız üzerinden değerlendiriliyor.” sözlerini kullandı.

Yurt dışındaki üniversitelerden akademik makale ve SSCI siteminden bahseden Prof. Dr. Mustafa Özbilgin sözlerine şöyle devam etti: ” Bazı akademiler hızlı eser üreten kişiler istiyoruz diyorlar. Ayrıca yavaş üretimi teşvik edenler var. Yavaş eser üretenler eser üzerine düşünmüştür ve daha çok yararı vardır. Hızlı akademisyenlik istiyorsanız bunun getirecekleri ve götürecekleri çok fazla. İngiltere’de makaleler halka ücretsiz açılsın düşüncesini desteklediler. Fakat sonrasında hem halktan hem de akademisyenlerden makale başına ücret alınmaya başlandı. Bu yüzden akademisyenler artık Amerika’ya yöneliyor. Almanya’da da Amerikan bir sistem var. Çok seri üretim yok. SSCI uluslararası bir sistem oldu fakat sistemde ağırlıklı olarak Amerika ve İngiltere eserleri var.”

Etkinlik, sonrasında hazırlanan workshop ile devam etti.

Haber: Hatice Özbey, Miray Bacak

Fotoğraf: Uygar Aydın