‘Medyada Nefret Söylemi ve Nefret Suçları’ Reviewed by Momizat on . Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde başlayan "Yeni Medya Sosyolojisi Seminerleri"nin bugünkü konuğu Galatasaray Üniversitesi İletişimci Profesörü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde başlayan "Yeni Medya Sosyolojisi Seminerleri"nin bugünkü konuğu Galatasaray Üniversitesi İletişimci Profesörü Rating: 0
You Are Here: Home » KAMPÜS » EĞİTİM » ‘Medyada Nefret Söylemi ve Nefret Suçları’

‘Medyada Nefret Söylemi ve Nefret Suçları’

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde başlayan “Yeni Medya Sosyolojisi Seminerleri”nin bugünkü konuğu Galatasaray Üniversitesi İletişimci Profesörü Yasemin İnceoğlu oldu.

“Medyada nefret söylemi ve nefret suçları” konuları üzerinde konuşmasını yoğunlaştıran İnceoğlu, sözlerine söylem ve bağlam kavramlarını açıklayarak başladı.”Zihinleri denetlemek için söylemi ve bağlamı denetlemek gerekir.” ifadesinde bulunan İnceoğlu, her ülkenin bir “bizlik” tanımı olduğunu ve bunun dışına çıkanların ötekileştirildiğini, bunu yeniden üretenin ise medya olduğunu sözlerine ekledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’nde yer alan ifade özgürlüğü ve bu özgürlüğün hangi şartlarda kısıtlandığından bahseden İnceoğlu; “Söylenenler sizi rahatsız edebilir, çoğunluğun inandığı dışında bir görüşünüz olabilir bunlar, sizin ifade özgürlüğünüz altındadır.” ifadesiyle konuşmasını sürdürdü.

Nefret suçu ve nefret söyleminin birbirinden farklı kavramlar olduğunun altını çizen İnceoğlu, nefret suçunun bir ön yargı taşıdığını, diğer bir deyişle bir “mesaj suçu” olduğunu ifade etti. Nefret suçu işleyen birey ya da grupların, toplum tarafından dışlanan o gruba ait insanlara korku, yıldırma, sindirme ve başına neler geldi seninde gelecek mesajını verme eğiliminde olduklarını belirtti. Diğer yandan nefret söyleminin ise etiketleme, aşağılama, insanlıktan uzaklaştırma ifadelerini taşıdığını söyledi. Örnek olarak ise, çingenelere veya eşcinsellere ev vermeyen ev sahibi ya da öyle bir komşu istemeyen insanları verdi. Prof. Dr. İnceoğlu, adaletin yerini bulmadığı ve suçluların cezasını almadığı durumda kaotik bir ortam oluşacağını ifadelerine ekledi.

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu seminerin bitiminde ise şu mesajı verdi;
“Herkesin aynı şemsiye altında olması lazım, olayı çaptırmamak ve saptırmamak lazım. Hiç olmazsa anlamaya ve dinlemeye çalışalım, eğer hepimiz tek tip olursak ortada renk diye birşey olmaz.Farklılıklara saygı duyarak bir arada yaşamamız gerektiğini düşünüyorum.”

Program katılımcıların merak ettiği soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

Haber: Seral KARAGEL
Fotoğraf: Tugay ÇELİK