Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi TÜSİAD’ı ağırladı Reviewed by Momizat on . Türkiye'deki kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Ulus ve TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliğ Türkiye'deki kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Ulus ve TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliğ Rating: 0
You Are Here: Home » KAMPÜS » EĞİTİM » Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi TÜSİAD’ı ağırladı

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi TÜSİAD’ı ağırladı

Türkiye’deki kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Ulus ve TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger’in katıldığı söyleşi Marmara Medya Merkezi Stüdyosu’nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi öğrencisi Burcu Kısaç’ın üstlendiği söyleşi Marmara Televizyon’undan canlı olarak yayınlandı. Etkinlik, kısa filmlerden seçkilerin izlenmesiyle başladı. Türkiye’de kadın erkek eşitliği hakkında konuşan Prof. Dr. Selma Ulus, son zamanlarda artan kadın cinayetlerinin yarattığı toplumsal travmaya işaret ederek erkek egemen bir sistemde toplumun eşitsizlik üzerine inşa edildiğini ve medyanın bu eşitsizliği sürekli yeniden ürettiğini ifade etti.

TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger, dünyada ve Türkiye’de kadınların çalışma hayatına son 150 yıldır dahil olduğunu söyledi. Ger, “Dünyada bir buçuk milyon insan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin var oluşu içinde yaşarken yaklaşık altı milyar insan da toplumsal cinsiyet eşitsizliği üzerine yaşıyor” diye konuştu. Ger konuşmasına, ‘’Ben kadın erkek eşitliğine artık savunma biçimi olarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliği olarak bakıyorum’’ diyerek devam etti.

Nur Ger, bir toplumda eğitim, sağlık, siyaset ve çalışma hayatında kadına ve erkeğe tanınan fırsat eşitliği endeksi karşılaştırılması yapıldığını, karşılaştırma sonucunda, en sonuncu sıralarda Türkiye’nin yer aldığının altını çizdi. Nur Ger bunun sebep olarak, Türkiye’deki kadınların %65’nin mesleğinin ev kadını olarak tanımladığını oysa ev kadınlığı diye bir meslek dalı bulunmadığını belirtti.

Prof. Dr. Selma Ulus, medyanın da mevcut toplumsal cinsiyet anlayışına hizmet eden bir dil kullandığına dikkat çekerek toplumda yerleşik olan kadın algısının biraz da medya eliyle kotarıldığını söyledi. Bu noktada siyasetçilere, düşünürlere ve eğitimcilere büyük görevler düştüğünü ifade eden Ulus, “Toplumsal role ilişkin bilinç kazandırmak istiyorsak bu eğitim ilkokuldan itibaren müfredata girmelidir.” şeklinde konuştu.

Nur Ger, “15 yıldır savunusunu yaptığım bu alanda kadın dernekleri kurucusu olmadan önce, Türkiye’nin kadın erkek eşitliği konusunda bu kadar eşitsiz bir konumda olduğunu bilmiyordum” dedi. Kadınların iş hayatında daha çok yer bulması gerektiğine değinen Ger, “Her sokakta bir kreş açılmalı ve kadınların çocuklarını bırakabilecekleri bir ortamın olması gerektiğini, bu şekilde kadınların çalışma hayatına katılımının daha da arttırabileceğini söyledi.

Programın devamında öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Prof.Dr Selma Ulus ve Nur Ger medyanın, kadın cinayetlerinde sosyal sorumluluğunun önemli olduğunu belirttiler. Ödül kazanan öğrencilere teşekkür belgeleri, Prof. Dr. Selma Ulus tarafından takdim edildi. ”Bir Soru Bir Sorun” adlı kısa film ile ikincilik elde eden Radyo, Sinema ve Televizyon bölümü 4. sınıf öğrencisi Hatice Nihal Eser’e ve yakın zamanda Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 26. Genç İletişimciler Yarışmasında ”Losing Colors” isimli çalışmalarıyla ikinci olan Animasyon Birimi öğrencilerine teşekkür belgesi verildi.

Haber: Burcu Demiralay – Cemal Doğan

Fotoğraf:Gizem Küçükmetin