Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 2016-2017 yılı Akademik Açılış Töreni gerçekleşti Reviewed by Momizat on . Marmara Üniversitesi 2016- 2017 yılı akademik açılış töreni Medya Merkezi stüdyosunda gerçekleştirdi. Gazeteci ve akademisyen Yusuf Kaplan'ın da konuşmacı olara Marmara Üniversitesi 2016- 2017 yılı akademik açılış töreni Medya Merkezi stüdyosunda gerçekleştirdi. Gazeteci ve akademisyen Yusuf Kaplan'ın da konuşmacı olara Rating: 0
You Are Here: Home » KAMPÜS » EĞİTİM » Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 2016-2017 yılı Akademik Açılış Töreni gerçekleşti

Marmara Üniversitesi 2016- 2017 yılı akademik açılış töreni Medya Merkezi stüdyosunda gerçekleştirdi. Gazeteci ve akademisyen Yusuf Kaplan’ın da konuşmacı olarak davet edildiği törenin açılış konuşması Dekan Prof. Dr. Ergün Yıldırım tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Ergün Yıldırım konuşmasında yeni akademik yıla ilişkin beklentileri dile getirdi ve tüm akademisyenlere başarı dileklerini iletti. Yıldırım’ın konuşmasının ardından yeni akademik yılın açılış dersi gazeteci ve akademisyen Yusuf Kaplan tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında sinemanın felsefeyle olan bağını yaşadığımız coğrafyanın Batı ile olan düşünsel ilişkisinin tarihselliği çerçevesinde değerlendiren Kaplan ülkemizin felsefi birikiminin sanat ürünlerine de yansıması gerektiğini vurguladı.

“Film Nedir? Sinema Nereye Düşer?”

Yusuf Kaplan aynı zamanda konuşmasının başlığını da oluşturan bu soruyu “Sinema, sinemadan başka bir şeydir. Çünkü sinemaya baktığımızda günümüzde felsefenin yerini almıştır. Burada asıl mesele filmin bir sanat türü, ifade biçimi, varoluş ve düşünme biçimi olarak nasıl var olduğu meselesidir. Bunu anlayabilirsek sinema ve çağ arasındaki meseleyi çözebiliriz. Film nedir? Sinema nereye düşer? sorusunun cevabını ancak bu şekilde bulabiliriz.” sözleriyle açıkladı.

“Sinema bize çağı gösterebilmeli”

Sinemaya baktığımızda çağı görebilmemiz gerektiğini vurgulayan Kaplan aynı şekilde çağın da bizi sinemaya götürebilmesinin öneminin altını çizdi. Kaplan “Biz çağ ile ilişkisi sorunlu insanlarız. Bu toplumda bizim yaşadığımız iki yüz yıllık medeniyet krizi bizim hem kendi ilişkimizi hem de çağ ile ilişkimizi simülatifleştirdi. Bizim yaşadığımız modernleşme tecrübesi bir modernleşme tecrübesi değil modernleşememe tecrübesidir. Modernleşmeyi olumlama açısından konuşmuyorum ancak bizim Batıyla kurduğumuz ilişkinin doğal olarak kendimizle kurduğumuz ilişkinin burada platonik bir hal almasından bahsediyorum.” diyerek coğrafyamızın Batıyla kurduğu ontolojik temasların yetersizliğine dikkatleri çekti. Kendimize has bir sinema dilinin ancak Batı düşüncesiyle kurulan mesafeli temaslar sayesinde oluşturulabileceğini söyleyen Yusuf Kaplan son dönemde Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim gibi yönetmenlerin bu türden bir dili yakaladığını belirtti.

2016 – 2017 Akademik Açılış Töreni soru cevap faslı ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.