Marmara Medya Merkezi’nde 15 Temmuz ve Medya Paneli Reviewed by Momizat on . Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yıldırım moderatörlüğünde Marmara Medya Merkezi'nde "15 Temmuz ve Medya" başlıklı panel düzenlend Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yıldırım moderatörlüğünde Marmara Medya Merkezi'nde "15 Temmuz ve Medya" başlıklı panel düzenlend Rating: 0
You Are Here: Home » KAMPÜS » EĞİTİM » Marmara Medya Merkezi’nde 15 Temmuz ve Medya Paneli

Marmara Medya Merkezi’nde 15 Temmuz ve Medya Paneli

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yıldırım moderatörlüğünde Marmara Medya Merkezi’nde “15 Temmuz ve Medya” başlıklı panel düzenlendi.

Marmara Medya Merkezi’nde gerçekleşen 15 Temmuz ve Medya başlıklı panele; gazeteci-yazar Nedim Şener, gazeteci Meryem İlayda Atlas ve gazeteci-yazar Nevzat Çiçek konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ergün Yıldırım “Türkiye’nin temel beka meselesi olan bir meselenin üzerinde beraber konuşmaya ve düşünmeye zaman ayırmamız gerekiyor çünkü bu tek başına yapılamayacak bir şey. Hepimizi ilgilendiren 15 Temmuz sürecinin medya ile ilişkisi ve bunun medyaya yansımasının okunmasında birbiriyle çok ilişkili olan iki alan üzerinde duracağız.” diyerek paneli başlattı.

Panelin ilk konuşmacısı gazeteci-yazar Nedim Şener darbe sonrası medyanın tutumunun çok önemli olduğunu ancak darbe öncesi medyanın göstermiş olduğu tutumun çok daha önemli olduğunu vurgulayarak “Öncelikle medyanın sınırlarının, sermaye yapısının, yayın politikalarının sınırları belirlenmiş değil. Gazeteciler bazen kendilerini her şeyin üzerinde görebiliyorlar. Siyasetçiden çok siyasetçi, yargıçtan çok yargıç, polisten çok polis gibi. Onların yerine bu rolleri bazen kendileri oynamaya çalışıyorlar. Medyanın en büyük etkisi ne diye soracak olursak ben şunu söylerim; toplumlar üzerinde algı yaratır ve bu algıyı da kendi yaratmak istediği algı için kullanır.” şeklinde konuştu.

Şener’in akabinde 15 Temmuz ve Medya İlişkisi üzerine dikkat çeken gazeteci Meryem İlayda Atlas 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’nin bir kendini anlatma sorununun ortaya çıktığını ifade etti. ” 15 Temmuz’dan sonra medyanın darbelerle imtihanının bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü darbeye alet olmak yerine darbenin dönüştürücüsü ve durdurucusu olmanın araçları haline dönüştü.” ifadeleriyle medyanın 15 Temmuz’a karşı tutumunu kendi bakış açısı ile aktardı.

Gazeteci-yazar Nevzat Çiçek ise darbelerde medyanın sicilinin 15 Temmuz’a kadar iyi olmadığının tespitini yaparak sadece medyanın değil siyasetin de sicilinin bu konuda iyi olmadığını vurguladı. ” 15 Temmuz’da aslında canlı yayınlarla birlikte medya üzerinden çok ciddi anlamda bir medya savaşına sahne olduk. Bir tez vardı Türkiye’de özel kanallar kurulduğu zaman deniyordu ki Türkiye’de artık darbe olmaz. Çok çeşitli ifade özgürlüğü sayesinde bunun olamayacağı söyleniyordu. 15 Temmuz’da aslında Türkiye’de birçok basın-yayın organı olmasına rağmen bir darbe girişimi oldu. 15 Temmuz sevsek de sevmesek de, kabul etsek de etmesek de özgür basının ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi.”dedi.

Katılımın yoğun olduğu panelde son olarak konuşmacılar öğrencilerin sorularını yanıtladılar.

Haber: Gizem Yıldız

Fotoğraf: Muhammet Fatih Dur