Marmara Lisansüstü İletişim Kongresi Yeni Medya ve Dijitalleşme Oturumu ile Devam Etti

Marmara Lisansüstü İletişim Öğrencileri Kongresi, “Yeni Medya ve Dijitalleşme” konulu ilk oturumuyla başladı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin tüm lisansüstü çalışmalar yapan akademisyen adaylarını bir araya getirmek için ikincisini düzenlediği Marmara Lisansüstü İletişim Öğrencileri Kongresi “Yeni Medya ve Dijitalleşme” konulu oturumla başladı. Başkanlığını Alaattin Aslan’ın üstlendiği oturumda Fatma Beyza Canaslan, Elif Şeyda Doğan, Ceren Parçal sunumlarını gerçekleştirdi.

Oturum ilk olarak Mersin Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon yüksek lisans öğrencisi Fatma Beyza Canaslan’ın “Geleneksel Medyadan Yeni Medyaya Habercilik Etiğinin Değişimi” adlı sunumuyla başladı. Fatma Beyza Canaslan, konuşmasında medyada yer alan yalan haber örneklerine, yeni medya ile artan etik ihlallere ve yeni medyanın geleneksel medyayı dönüştürdüğüne değindi. Habercilerin ve kullanıcıların yeni medya konusunda bilgilendirmesini, devletin geleneksel medyada olduğu gibi yeni medyada da denetim yapabileceğini önererek sözlerini bitirdi.

Oturumun ikinci sunumu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayıncılık Yönetimi yüksek lisans öğrencisi Elif Şeyda Doğan tarafından “Geleneksel Medya Karşısında Yeni Medya, İnternet ve İnsan Doğası: Dijital Göçebe, Dijital Yerli ve Transmedya”  adlı konu hakkında yapıldı. Elif Şeyda Doğan, sunumunda medya, geleneksel medya, yeni medya konu başlıklarını ele aldı. Yeni medya ile oluşan insan davranışlarına, dijital göçebe ve dijital yerli kavramlarına değindi.  Transmedyanın geleneksel medya ve yeni medya arasında arafta kalan bir medya olduğunu belirten Doğan, transmedya örnekleri vererek sözlerini sona erdirdi.

Oturumun son sunumu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema yüksek lisans öğrencisi Ceren Parçal tarafından gerçekleştirildi. Ceren Parçal “İktidarın Dijital Gözü: Sosyal Medya”  konulu sunumunda gözetleme kavramı hakkında Max Weber ve Michel Foucault’un görüşlerine değindi.  Omniptikon, panoptikon kavramlarını anlatan Parçal, Mark Poster’ın yeni medyanın oluşturduğu süperpanoptikonun içinde insanların gönüllü olarak durdukları düşüncesine yer verdi. Parçal, ülkelerin yasalara dayanarak yaptığı sosyal medya denetimlerinden örnekler gösterdi. Facebook hakkında yapılan mahremiyet araştırmalarının sonuçları yorumlayarak sunumunu bitirdi.

Oturum, Alaattin Aslan’ın konuşmacılara katılım sertifikası takdim etmesiyle sona erdi.

Haber: Ayşe Karadeniz

Fotoğraf: Esra İnce