İnsan Eti Ne Kadar Besleyici? Reviewed by Momizat on . İngiliz bilim insanları insan etinin ne kadar besleyici olduğunu, kaç kalori enerji verdiğini hesapladı. İngiltere’nin Brighton Üniversitesi’nden Arkeoloji Bölü İngiliz bilim insanları insan etinin ne kadar besleyici olduğunu, kaç kalori enerji verdiğini hesapladı. İngiltere’nin Brighton Üniversitesi’nden Arkeoloji Bölü Rating: 0
You Are Here: Home » BİLİM » İnsan Eti Ne Kadar Besleyici?

İnsan Eti Ne Kadar Besleyici?

İngiltere’nin Brighton Üniversitesi’nden Arkeoloji Bölümü Profesörü James Cole bu sorunun yanıtını, tarih öncesi dönemlerde (ve günümüzde bazı izole kabileler ile sosyopatik eğilim gösteren insanlarda) insan eti yenmesini araştırdı. İnsan vücudundaki her bir organın ve sistemin içeriğini ayrı ayrı araştırmalara dayanarak hesaplayan Cole, kilo bazında dikkate alındığında, insan eti yemenin at, domuz veya ayı gibi vahşi hayvanlara karşılaştırıldığında üç kat daha az besleyici olduğu kanısına vardı.

Cole, “Bu araştırmayı, hayvanlara kıyasla ne kadar besleyici olduğumuzu anlamak için yürüttüm. Bu bilgiye, yamyamlığın gerçekten ihtiyaç mı yoksa sosyal ritüeller gereği mi olduğunu anlamak için ihtiyaç duydum.” şeklinde konuştu.

Araştırma sonuçlarına göre, dönemin insanları (ortalama 55 kilogram) toplamda 126 bin kalori sağlamaktaydı. İnsanı yakalama ve mücadele edip öldürme için gereken çaba, diğer hayvanlara kıyaslandığında, besin getirisinin harcanan efora değmeyeceği, yamyamlığın açıkça bir sosyal ritüel olduğu sonucuna işaret ediyor.

Yakın zamandaki veriler, günümüzden yaklaşık 200 bin yıl önce yaşamış Neandertal insanının takı ve eşya kullandığını, kendi dilleri olduğu sonucunu gösteriyor. Cole, gelişmiş bir sosyal düzenin parçası olan Neandertallerin bilhassa kemikten ilik emmek veya kalp yemek gibi ritüelleri ölen yakınlarına saygı göstermek için yapmış olabileceklerini söylüyor.

Cole, insanlar tarafından yenmiş insanlara dair kalıntıların çok nadir olduğunu belirterek, “Küçük ölçekli bulgularımız olsa da, kemiklerin kesildiği noktalar ve kasların yerinden çıkarılış biçimleri bunun hayvanlar tarafından yapılamayacağını açıkça gösteriyor.” dedi. İspanya’da bir mağarada yamyamlığa dair en eski bulgu,  yaklaşık 1 milyon yıl öncesine ait olduğu ortaya çıktı.

Bir başka bulgu ise, kafatası açılıp beyni yenmiş insanlara dair. Eski insanların TSE (Transmissible Spongiform Encephalopathies) hastalığına bağışıklık kazanmasının nedenini bu patojenlere yoğun miktarda maruz kalmalarıdır. Papua Yeni Gine’de yaşayan ve Fore insanları olarak bilinen yerliler, nesillerdir insan eti yiyor. Sadece 1957 – 1960 arasında bu kabileden bin kişi, Kuru isimli bulaşıcı hastalık sebebiyle öldü. Tedavisi olmayan hastalığın, insan beyni yemekten kaynaklandığı ve kadınlara daha çok zarar verdiği ortaya çıktı. Araştırma sonuçları, Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: ALJAZEERA Türk