İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölünüyor Reviewed by Momizat on . İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3 ayrı bölüme ayrıldı, ama yenilikler bununla bitmiyor. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, açılacak fakülteler ve ün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3 ayrı bölüme ayrıldı, ama yenilikler bununla bitmiyor. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, açılacak fakülteler ve ün Rating:
You Are Here: Home » MANŞET » İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölünüyor

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölünüyor

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3 ayrı bölüme ayrıldı, ama yenilikler bununla bitmiyor. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, açılacak fakülteler ve üniversitenin yakın gelecekteki adımları hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık bir buçuk yıldır işleyen süreç sona erdi. Bakanlar Kurulu kararıyla Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İşletme, İktisat ve Siyasal Bilgiler olmak üzere üç ayrı fakülteye ayrılmasına karar verildi. 23 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk yeni fakültelere dair merak edilenlere ve Marmaralıları yakın zamanda bekleyen diğer gelişmelere açıklık getirdi.

Zorluklara son nokta
Üniversitenin kurulduğu ilk yıllarda şablon olarak mevcut olan İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi ile bugünlere gelindiğini ve bölünmenin şart olduğunu vurgulayan Selçuk, “Bugün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 9 bin 700 öğrencisi var ve üniversitenin en büyük fakültesi. Bu sayı Anadolu’daki birçok üniversitenin toplam öğrenci sayısından fazla. Dolayısıyla yönetimde fevkalade zorluklar var. Bahçelievler, Göztepe, Anadolu Hisarı, Tarabya kampüslerinde eğitim veriliyor. Bir başka zorluk da bu. Bir kampüsten diğerine geçmek İstanbul trafiğinde büyük zorluk. Bu fakülte sınırlarına gelmişti” diye konuştu.

Kadro bekleyenlere müjde
Prof. Dr. Selçuk, fakültenin mevcut durumda büyümeye ve gelişmeye müsait olmadığının altını çizdi. Yeni fakültelerin gerek eğitim gerekse öğretim üyeleri istihdamı açısından önemli getirileri olacağına değinen Selçuk, “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesörlerden oluşan 230 civarında öğretim üyesi var. Doktorasını tamamlamış 65 araştırma görevlisi yardımcı doçentlik için kadro bekliyor. Onlara kadro alamıyoruz çünkü tek bir fakültede zaten 230 öğretim üyesi mevcut. Üç fakülte kurulduğu zaman bu arkadaşlar da kadro alabilecek” dedi.

Bölündü demekle iş bitmiyor
Gerek farklı mekanların yönetilmesi, gerekse fakülteye yeni bölümler eklenmesi için bu bölünmenin zorunlu olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Selçuk,  sosyal ve fen bilimlerinin bir arada yürütüldüğü Fen-Edebiyat Fakültesi için de bölünme gereğinden bahsetti. “Onunla ilgili her türlü hazırlığımız var” şeklinde konuşan Selçuk, üç yeni fakültenin üç dekan ve ek personel anlamına geldiğini, bunların hepsinin mali olarak karşılığı olduğunu söyledi. İktisat, İşletme ve Siyasal Bilgiler fakülteleri ile ilgili sürecin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı’ndan kurulabilirlik görüşü alması şeklinde ilerleyeceğini ifade eden Selçuk, “Önümüzde bununla ilgili 6 aylık bir süreç var, ancak fakültelerin kurulabilirliği kabul edilirse karar Bakanlar Kurulu’na gidecek ve yoğunluğa göre bu süreç uzayabilir” dedi.

Hangi fakülte nerede olacak?
Yeni fakültelerin kurulacağı yerleşkeler Rektörlük düzeyinde şimdiden belirlendi. Buna göre Siyasal Bilgiler Fakültesi Anadolu Hisarı, İşletme Fakültesi Bahçelievler, İktisat Fakültesi ise Göztepe yerleşkelerinde yer alacak. İktisat Fakültesi’nin Göztepe’deki binasının inşaatı tamamlandı. Bina, öğrenciler ve eğitmenler için her türlü rahatlık ve kolaylık düşünülerek tasarlandı. Rektörlük ayrıca Mahalli İdareler, Türkçe Uluslararası İlişkiler ve Türkçe Kamu Yönetimi olmak üzere üç yeni bölüm açmayı da planlıyor.

Önümüzdeki günlerde neler göreceğiz?
27 Ocak’ta temeli atılan Türkiye’nin en kapsamlı sağlık kampüsü alanında önümüzdeki bir hafta içinde Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi’nin temeli atılacak. İhale sürecinde sona gelinen kampüste bir sonraki hedef ise bu yıl içinde Eczacılık Fakültesi’nin temelini atarak inşaata başlamak. Son günlerde art arda yapılan icraatlerin tesadüf olmadığını belirten Prof. Dr. Hasan Selçuk, “Biz ne yapılabilir sorusunu seçimden önce sorduk ve cevabını verdikten sonra bu işlere başladık. Mekan problemi ciddi boyutta. Öğrenciler için yeterli sınıf, hocalar için yeterli oda yok. Yeni binalarda öğrenci ve öğretim üyeleri için her şey düşünüldü. Bu yeni mekanların yapılması aynı zamanda eski yerleşkelerdeki fakülteleri de rahatlatacaktır. Örneğin diş hekimliğinin sağlık kampüsüne taşınması, iletişim fakültesine daha geniş mekan kazandırmış olacak. Bugüne kadar sözgelimi her yıl bir fakülte yenilenseydi, bugün hiç ihtiyaç kalmazdı” diye konuştu.

“Teknopark’tan vazgeçmedik”
Halkalı’da inşa edilmesi planlanan Teknopark’ta sürecin yavaşladığını, ancak bunun birtakım hukuki sebeplerden dolayı yaşandığını dile getirdi. Teknopark’ta hissedar olacak şirketlerin adilane bir şekilde hisse sahibi olması için uğraştıklarını vurgulayan Selçuk, “Çoğunluk hisse üniversiteye ait olmalı, neticede üniversite bilim için uğraşıyor. Şirketlere ise çokluğuna göre hisse pay edilmeli. Şu sıralar bunun için uğraşıyoruz, ama Teknopark’tan vazgeçmedik” dedi. (Marmara Haber Ajansı)

Comments (1)