II. Marmara Lisansüstü İletişim Öğrencileri Kongresi’nin açılışı yapıldı

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından ikincisi düzenlenen Marmara Lisansüstü İletişim Öğrencileri Kongresi’nin açılışı yapıldı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin medya ve iletişim çalışmaları üzerine lisansüstü çalışmalar yürüten öğrencileri bir araya getirip bilgi paylaşımları yapılmasını hedeflediği ikinci Marmara Lisansüstü İletişim Kongresi’nin açılışı yapıldı.

Kongrenin açılışında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Anık, Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu, Selma Serdaroğlu ve Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz yer aldı.

Açılış programı Kongre Koordinatörü Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz’in konuşmasıyla başladı. Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz, geçmişten bugüne kongre yapım süreçlerinde katkıları bulunanlara ve konuşmacılara teşekkür etti. Aydeniz, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin köklü bir birikimi olduğunu, birikimlerin gelenek haline dönüşmesini ve akademik camianın önüne konulması gerektiğini söyleyerek sözlerini bitirdi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Anık kongre açılış programında katılımcılarla mesleki deneyimlerini ve tavsiyelerini paylaştı. Prof. Dr. Cengiz Anık, genç akademisyenlerin yaptıkları işleri sevmesi gerektiğini ve iddialı olmaları gerektiğini kaydetti. İddialı akademisyenlerin sahip olması gereken 3 temel kategoride ise şunlara yer verdi: Pragmatik olup teori ile pratiği kaynaştırmaları, etik kategoride ise belirli paradigmaları birbirine ekleyip disiplinleri bir araya getirmeleriydi. Belirli bir disiplinin işe yararlılığını ve epistemik geçerliliğinin test edilmesi gerektiğini belirten Anık, kategorinin son maddesi olarak ise eser üretmenin, eleştirelliğin zorluğundan bahsetti. Bu tavsiyelerle akademisyenler tarafından üretilen eserlerin öğrencilerin öğrenimine katkı sağlayacağına ve mezun olduktan sonra da iş dünyasında diplomalarının geçerlilik sağlayacağını söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Tecrübe Paylaşımı Oturumu, Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu, katılımcılarla akademik geçmişini, neden akademisyen olduğunu ve akademisyen olmanın avantaj ve dezavantajlarını paylaştı. Peltekoğlu, akademisyenlere merak etmelerini, ilgili oldukları konular üzerinde çalışmalarını, akademik nezakete, bilimsel ahlaka sahip olmalarını, öncelikle kendileriyle yarışmalarını, kişisel gelişimlerine önem vermelerini, dürüst olmalarını, akademide yükselme sürecinin tadını çıkarmalarını ve kendilerinden sonra gelen akademisyenlere destek olmalarını önerdi. Akademik süreç içerisinde kendi kazanımlarını anlatarak konuşmasını tamamladı.

Tecrübe paylaşımı oturumunda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunlarından Selma Serdaroğlu da yer aldı. Mezun olduktan sonra uzun bir süre reklam sektöründe metin ve reklam yazarlığı yapan, ardından İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde eğitim veren Selma Serdaroğlu deneyimlerini katılımcılara aktardı. Selma Serdaroğlu, halkla ilişkiler sektörünün kurucusu hocaların hocası olarak bilinen Alâeddin Asna’nın kurucusu olduğu A&B İletişim’de editörlük görevi yaptığını bu vasıtayla akademi ve sektörü gözlemlediğini belirtti. Serdaroğlu, sektörle ilgili bilgi edinmek için Halkla İlişkiler bölümünde yüksek lisans yaparak akademi ve sektör ilişkilerini irdeleyen bir tez yazdığını söyledi. Tezinin sonunda akademinin sektörle ilişkilerinin güçlenmesinin sektöre katkıda bulunacağı sonucuna vardığını kaydetti. Halkla ilişkiler sektöründe müşterilerin eğitilebilmesi için akademik dünyaya ihtiyaç olduğunu düşünen Serdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bilgi olmazsa meslek olmaz.”

Açılış oturumu katılımcılara sertifika takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Ayşe Karadeniz