Herkes için engelsiz hayat; “Engelsiz Mobil Yaşam Paneli” Reviewed by Momizat on . İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Dijital Yaşam Ortamları Kongresi" kapsamında, İstanbul Üniversites İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Dijital Yaşam Ortamları Kongresi" kapsamında, İstanbul Üniversites Rating: 0
You Are Here: Home » Genel » Herkes için engelsiz hayat; “Engelsiz Mobil Yaşam Paneli”

Herkes için engelsiz hayat; “Engelsiz Mobil Yaşam Paneli”

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Dijital Yaşam Ortamları Kongresi” kapsamında, İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Engelsiz Mobil Yaşam Ortamları” paneli gerçekleştirildi.

İstanbul Üniverisitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Engelsiz Mobil Yaşam Ortamları” paneli, iki oturum şeklinde yapıldı. Panele; kendi alanında uzman kişiler, akademisyenler, STK (Sivil Toplum Kuruluşları) üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelin ilk oturumunda açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Bengi Semerci, gelen katılımcılara ve konuşmacılara teşekkürlerini ileterek, düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“En büyük engel, insanların yüreklerindeki ve düşüncelerindeki engellerdir. Bu ülkede engelli bir bireyin sokağa çıkması, okula gitmesi çok zor biliyorum. Umarım; engellere tıkladığımızda, onları bir el hareketiyle yok etmeyi becerecek bir uygulama yapılabilir.”

Prof. Dr. Bengi Semerci’nin ardından panele İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Gürsul devam etti. Türkiye’deki engelli istatistiklerini dinleyicilerle paylaşarak, engellilerin daha eşit bir yaşama sahip olabilmeleri için neler yapılabileceğinden bahseden Doç. Dr. Gürsul, konuşmasına şu sözleri ekledi: “Engellilere hayatın her alanında katılabilecek daha eşit bir yaşam için farkındalığın arttırılması ve çalışmalar yapılması gerekiyor.”

Doç. Dr. Fatih Gürsul’un konuşmasının ardından kürsüye Engelsiz Hayat Dayanışma Deneği Başkanı Adem Kuyumcu çıktı. Aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de sürdüren Kuyumcu, yaşadığı hayat hikayesini katılımcılarla paylaşarak sözlerine başladı. “Herkes için engelsiz hayat” amacıyla hareket ettiğini söyleyen Kuyumcu, ilkokuldan üniversiteye kadar bütün eğitim kurumlarında farkındalık oluşturmak, bilinen yanlışları düzeltmek ve engelli bireylerin topluma daha eşit bir şekilde katılmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği çeşitli çalışmalardan ve seminerlerden bahsetti.”Engelsizleri eğitmek, engellileri bu topluma kazandıracak.” ifadesinin altını çizen Kuyumcu, engelin doktor doğru rapor vermediğinde, mimar doğru plan çizmediğinde, okuldaki öğretmen ya da veliler duyarsız kaldığında, komşunun yapılması gereken rampaya izin vermediğinde, başladığını söyledi.

“Engel yaratan mıyız, engelleri kaldıran mı?” bunu düşünelim diyerek konuşmasını sürdüren Adem Kuyumcu, engelin kalıplaşmış tanımlamasının tersine, doğuştan veya sonradan bazı yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi değil, bunun aksine asıl engelin; eğitim sistemi, mimari yapı, engel yaratan kamu görevlisi, doktor, veli ya da komşu olduğunu belirtti.

Kuyumcu’nun ardından, Aile ve soyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan katılımcılara gören göz cihazı ile ilgili çeşitli bilgiler verdi. Önalan’ın konuşmasından sonra, Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli Yaşar Şahin, evden çıkamayan engellilere mobil eğitim çözümlerinden bahsetti. Panelin birinci oturumunun bitiminde kürsüye, Serebral palsili yazar Ömer Alkılıç geçti.

Parmaklarını kullanamayan ve konuşamayan engellilerin ihtiyaçlarının neler olduğunu elindeki bilgisayar ile anlatan Alkılıç’ın yaşadığı zorlukları, bunlara bazen nasıl yenildiğini; daha sonra ise bu durumu nasıl yendiğini anlatan ve çoğunlukla akıl, akıllı olmak kavramları konusu üzerinde bilgisayar ile yazdığı mektubunu, babası katılımcılarla paylaştı. %92 engel durumu olan Kılıç, bilgisayardan yazarak kendisini şöyle ifade etti:

“Öncelikle merhaba, ben Sakaryalı, kendiyle ve hayatla alay eden, alaylı yazar değil ama yazan Ömer Kılıç!”

Programın 2. oturumda ise, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknikleri Bölümü Öğretmeni Metin Çengel, engelsiz kavram projesinin detaylarından bahsetti. Çengel’in konuşmasının bitimiyle yerine ODER (Otistik Çocukları Yönlendirme Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Bayındır Zorlu geçti. Sunum yaparak paneli sürdüren Zorlu, otizmli bireyler ve aileleri için mobil eğitim çözümleri konusu üzerinde durdu. Panelin sonunda ise, GÖRBİR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Sirkeci, “Engelsiz Turizm” konusunda katilimcilari bilgilendirdi.

Haber/Fotoğraf: Seral KARAGEL