Hasan Fevzi Batırel ‘Sağlığın Yörüngesi’ndeydi Reviewed by Momizat on . Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, sunuculuğunu Merve Ceren Tuna’nın yaptığı Sağlığın Yörüngesi programının bu haftaki kon Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, sunuculuğunu Merve Ceren Tuna’nın yaptığı Sağlığın Yörüngesi programının bu haftaki kon Rating:
You Are Here: Home » YAŞAM » SAĞLIK » Hasan Fevzi Batırel ‘Sağlığın Yörüngesi’ndeydi

Hasan Fevzi Batırel ‘Sağlığın Yörüngesi’ndeydi

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, sunuculuğunu Merve Ceren Tuna’nın yaptığı Sağlığın Yörüngesi programının bu haftaki konuğuydu. Programa akciğer kanseri üzerine yaptığı çalışmalara değinerek başlayan Batırel, “ Çok sayıda akciğer kanseri hastasını tedavi ediyoruz. Bunların içinden ameliyatla tedavi edebildiklerimiz, şanslı hastalar. Akciğer kanseri çok kötü bir hastalık. Kliniğinize başvuran hastaların, ancak yüzde 20’si ameliyat olabilecek aşamada geliyor; diğer geri kalan kısım ise hastalığın ilerlemiş aşamalarında kliniğe başvuruyorlar” dedi.

“Kanser ölüm demek değildir”
Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, “Bu konuda halkımızın arasında genel inanış olarak, kanser kesinlikle ölümle eşdeğerdir; kesinlikle kurtulunamaz gibi bir kanaat oluşabiliyor. Ama, akciğer kanserinde erken teşhis yapılırsa, hastalar iyileşebiliyor. Toplam akciğer kanseri popülasyonunun nüfusunu aldığınızda, 10 hastadan 1’i bu hastalıktan kurtuluyor; tamamen kurtuluyor yani. Hayat boyu bir daha tekrarlamayacak ve geri gelmeyecek şekilde iyileşiyor. Ameliyat olanların ise yaklaşık yüzde 40’ı, yani ameliyat olan hastaların neredeyse yarısı, bu hastalıktan tamamen kurtuluyorlar; tabi bu önemli bir şans” dedi.

En büyük risk faktörü sigara
Batırel, sigaranın kansere yol açan en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu şu sözlerle dile getirdi; “Akciğer kanserine yol açan birçok risk faktörü var. Bunların içindeki en önemli risk faktörü sigara. Bugün sigara içilmesi kesilse, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı gelişmeyecek; yok olacak. Her sigara içen 8 kişiden 1’i akciğer kanserine yakalanıyor. Sigaranın içilmemesi lazım; sigara gerçekten çok büyük bir zarar.”

Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, Tıp Fakültesi’ne özel bir uygulama(application) yapıldığının da müjdesini verdi. Batırel,“Tıp Fakültesi’nin android ve iPhone uygulaması olacak. Bunun sayesinde öğrenciler, cep telefonlarından duyuruları, notları ve buna benzer daha birçok şeyi takip edebilecekler. Uygulamayı 26 Nisan’da tanıtacağız” dedi.

[do action="haber-yazari"]İsmail Sümbül[/do]

[do action="fotografcilar"]İsmail Sümbül[/do]