Görme Engellilerin Gözü Yunus Emre Polat

Türkiye’nin ilk görme engelli youtuber’ı Yunus Emre Polat Marmara Medya Merkezinin canlı yayınına konuk oldu. Program Marmara Medya Merkezi youtube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Yunus Emre Polat Kimdir?

Yunus Emre Polat, 15 yaşındayken göz sinir damarlarında meydana gelen iltihaplanma sonucu Şubat 2006’da görme yetisinin yüzde 90’ını kaybetti. Yaşadığı bu olay sonrası ikamet ettiği Kocaeli’den ayrılan ve İstanbul’a yerleşen Polat, lise eğitimini Sarıyer’de bir görme engelliler okulunda tamamladı. Daha sonra annesinin desteğiyle üniversite eğitimine devam eden Polat, Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yaşama tutunma azmiyle herkese örnek olan Yunus Emre Polat, youtube kanalı ile bir ilki gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Yunus Emre Polat, “Şehir Engel Tanımaz” isimli youtube kanalı ile “Dijital Sorumluluk Projesi” kapsamında sosyal medyada bir fark yaratmayı amaçlıyor. 27 yaşındaki Yunus Emre Polat, çektiği videolar ile engelli vatandaşların da toplumda var olduklarını ve sosyal yaşama adapte olabileceklerini kanıtlıyor.

Program öncesi konuğumuz ile bir söyleşi gerçekleştirdik:

Youtube kanalı açmaya nasıl karar verdiniz?

Youtube kullanıcısı olmadan önce twitter kullanıcısıydım. Twitter hesabımda engellilerin yaşamına dikkat çekmeye çalışıyordum. Daha sonra Marmara Üniversitesi’nde Bilişim yüksek lisans öğrencisi olan Emre Özcan ile tanıştım. Kendisi “Dijital Sorumluluk Projesi” kapsamında bir youtube kanalı yaratma fikrinden bahsetti. Böylece bireysel faaliyetleri iyi olan ve şehri tanıyan biri olarak “Şehir Engel Tanımaz” adıyla Emre Özcan ile birlikte youtube dünyasına adım atmış olduk.

Youtube misyonunuzu hangi durumlardan yola çıkarak oluşturdunuz?

Engelli arkadaşlarımızın yaşadığı sorunlar bizim için temel dayanak noktası oldu. Genç nesle sosyal medya aracılığı ile etkili bir şekilde seslenebileceğimizi düşündük. Sivil toplum kuruluşlarından daha etkili ve kolay ulaşılabilir hale gelen youtube bizim için en önemli mecra haline geldi.

Youtube dışında herhangi bir sivil toplum kuruluşu çalışmanız var mı?

Sivil toplum çalışmaları olarak şehit ailelerimize yönelik bir sahur programı gerçekleştirdik. Ayrıca youtube kanalımızda videosunu görebileceğiniz Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın organize etmiş olduğu gençlik kampında genç kardeşlerimiz ile bir gün geçirdik.

Engelliler için bir rol model olmak hayatınızda neler değiştirdi?

Öncelikle bir rol model haline gelmek hayatınızdaki her noktaya dikkat etmenizi gerektiriyor. Özellikle sosyal medya paylaşımlarımı engelli bireyleri temsil ettiğimi unutmayarak yapıyorum. Tabi ki bu durumun güzel yanları da var. Bir gün metrodan indiğim sırada genç bir kardeşim yanıma gelip “Ağabey sen ‘Şehir Engel Tanımaz’ kanalındaki youtuber değil misin?” diyerek fotoğraf çektirmek istedi. Gençlerin ilgisini kazanabildiğimiz için çok mutlu oldum.

Bir engelli olarak toplumdan beklentileriniz nelerdir?

Ben engellilerin toplumda var olduğunu ve sosyal yaşama adapte olabileceklerini kanıtlamaya çalışıyorum. Örnek verecek olursam: Ampute milli takımımız bildiğiniz gibi şampiyon oldu. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim alan kardeşlerimiz her eğitim-öğretim yılında var olmuşlardır. Kısacası engelli gençlere imkan verirseniz onlardan imkansızı isteyebilirsiniz. Bu sebeple toplumun engelli bireylere karşı daha duyarlı olmasını bekliyorum.

Engelli vatandaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle bu konuyla alakalı olarak sevgili anneme ve yol arkadaşım Emre Özcan’a teşekkür etmek istiyorum. Sevgili annemin telkinleri ile üniversite okumaya karar verdim. Daha sonra Emre Özcan kardeşim sayesinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirme fırsatı buldum. Engelli vatandaşlarımız da mutlaka üniversite eğitimi alsınlar ve bol bol kitap okusunlar. Toplumsal yaşamdan kendilerini hiçbir koşulda soyutlamasınlar. Kısacası eğitim her engeli aşar diyebilirim.

Bir engelli olarak yapılamaz denilen neleri başardınız?

Her yıl Bosna Hersek’te düzenlenen Srebrenista Katliamını anmayı amaçlayan ve uluslararası alanda büyük ilgi gören “Ölüm Yürüyüşü”ne katıldım. Türkiye’den bir ekip ile katıldığımız bu yürüyüşte 13 Temmuz 2015 yılında 110 kilometrelik bu yürüyüşün ilk etabı olan 35 kilometreyi tamamlayan ilk ve tek engelli bireyim. Ayrıca Türkiye’de akıllı telefon kullanan ilk 10 engelliden biri olduğumu söyleyebilirim. Son olarak erasmus ve Avrupa Birliği projeleri kapsamında 28 ülke gezmiş bir kişi olmayı başardım.

Bundan sonra yol haritanız ne olacak?

Engelli bir birey olarak engelleri aşmaya çalışmaya devam edeceğim. Gençlerden ricam bizi sosyal medyadan takip etmeleri ve desteklerini esirgememeleridir. Son olarak hep söylediğim gibi görme engelliyim ama gönül engelli değilim. Toplumunda ilerleyen zamanlarda gönül engellerini ortadan kaldırabilmelerini umuyorum.

Haber: Simge Malkoç