Gören parmak uçları için “Kombine Akıllı Etiket Sitemi” Reviewed by Momizat on . Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü’nün “Kombine Akıllı Etiket Sistemi” çalışması, moda tasarımcısı Can Yunus Çetinkaya’nın “ Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü’nün “Kombine Akıllı Etiket Sistemi” çalışması, moda tasarımcısı Can Yunus Çetinkaya’nın “ Rating: 0
You Are Here: Home » Genel » Gören parmak uçları için “Kombine Akıllı Etiket Sitemi”

Gören parmak uçları için “Kombine Akıllı Etiket Sitemi”

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü’nün “Kombine Akıllı Etiket Sistemi” çalışması, moda tasarımcısı Can Yunus Çetinkaya’nın “Explorers 4 Sense” başlıklı koleksiyonunun defilesinde hayat buldu.
Marmara Üniversitesi Tasarım Bölümü ile ünlü modacı Can Yunus Çetinkaya’nın ortak olarak hazırlamış olduğu sosyal sorumluluk projesinin tanıtım lansmanı, 26 Aralık Cuma günü Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirildi. Lansman, hazırlanan günlük ve şık kıyafetlerin yanında, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak etiketlerin sunulduğu defileyle başladı. Defilede, görme engelliler için yapılan kabartmalı sarı şeritlerin kullanılması da dikkatlerden kaçmadı.

Defilenin ardından konuşma yapan Can Yunus Çetinkaya, sosyal sorumluluk projesinin yanında bu projeyi, yeni yetişen öğrencilere ilham kaynağı olmak amacıyla sürdürdüğünden bahsetti. Her şeyin bir sokak çekimi sırasında tanıştığı görme engelli bir birey sayesinde başladığını dile getiren Çetinkaya, “O gün görme engelli birisiyle tanıştım. Onun hayatında yaşadığı zorlukları dinledim ve bunun üzerine bir şeyler yapmaya karar verdim” ifadelerini kullandı. En büyük destekçilerinin Marmara Üniversitesi Moda Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nuriye İşgören olduğunu da sözlerine ekleyen Çetinkaya, Doç. Dr. İşgören’in görme engelli bireylerin hayatına büyük bir katkı sağlayacak bu buluşunun hoşuna gittiğini ve bundan çok memnun kaldığını belirtti.

Gören parmak uçları

Görme engelli bireylerin tekstil ürünlerini daha kolay seçmelerini ve kullanabilmelerini sağlamak amacıyla estetik fonksiyonel özellikler dikkate alınarak geliştirilen “Kombine Akıllı Etiket Sistemi”, tekstil ürünlerinin üzerine takılarak, Braille alfabesi, karekod uygulaması ve nfc sisteminin üçlü kombinasyonu ile bütünleşiyor.

Görme engelli bireylerin hayatlarında büyük kolaylık sağlayacak bu buluşu, Marmara Üniversitesi Tasarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nuriye İşgören lansmanda yaptığı konuşmada, ” Dört tane etiketi bir kart üzerine yerleştirdik. Bunlar, ürünler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için çok küçük bilgilendirme notları. Öncelikle etiketimizin arkasında braille alfabesi kullandık. Onlar gören parmak uçlarıyla bilgi edinsinler diye ürüne ait bilgi verdik. Etiketin ön yüzüne baktığımızda ise bu ürünün ne oluğu hakkına bilgi ediniyorlar. Hemen altında karekod uygulamasını görüyorsunuz. Onun altında da nfc akıllı etiket sisteminin çipini görüyorsunuz. Görme engelli bireyler için öncelikle istediğimiz şey dediğim gibi arkadaki braill alfabesiyle bilgileri okuması. Bir de öndeki nfc sistemi sayesinde herhangi bir cep telefonundan buradaki bilgileri sesli olarak öğrenmek. bunun için cep telefonuna program indirmiş olmak gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.

Lansman, Can Çetinkaya’nın ve Doç Dr. Nuriye İşgören’in birbirlerine verdikleri plaket ve teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Ünlü modacı Can Yunus Çetinkaya, defile ve yapılan açıklamaların ardından Marmara Medya Merkezi Haber Ajansı’na konuştu. Hayatta gerçekten bir şey istendiği zaman buna ulaşılabileceğini söylerek sözlerine başlayan Çetinkaya, Nuriye İşgören ile gerçekleştirdikleri bu sosyal sorumluluk projesi için nasıl bir araya geldiklerini açıkladı. Çetinkaya, “Ben hayatta tesadüflere hiç inanmam. Bir şeyi istediğiniz zaman , istediğiniz için o şeye ulaşıyosunuz. Bu tarz projeler hakkında Nuriye Hocamızla sık sık görüşüyoruz ve çalışıyoruz. Yaklaşık üç yıldır da ara ara Marmara Üniversitesi’ne seminer veriyoruz. Dediğim gibi benim için bu hikaye bir görme engelliyle başladı. Yaklaşık 7-8 ay sonra hocamızla bir toplantı yaparken bu konu gündeme geldi ve kendisinin de böyle bir projeye sahip oluğunu öğrendim. Ben de bu projeyi beraber tanıtlım dedim. Böylece bir araya geldik ve çok da güzel oldu” ifadelerini kullandı.

Haber: Merve Bavra

Fotoğraf: Gizem Küçükmetin