Gazetecilerin gözüyle “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” Reviewed by Momizat on . Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bugün gerçekleştirilen “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu panele Fox Ana haber sunucusu Fatih Portakal, gazeteci yazar Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bugün gerçekleştirilen “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu panele Fox Ana haber sunucusu Fatih Portakal, gazeteci yazar Rating: 0
You Are Here: Home » Genel » Gazetecilerin gözüyle “Türkiye’de Basın Özgürlüğü”

Gazetecilerin gözüyle “Türkiye’de Basın Özgürlüğü”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bugün gerçekleştirilen “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu panele Fox Ana haber sunucusu Fatih Portakal, gazeteci yazar Ahmet Şık ve basketbol yorumcusu ve yazarı Kaan Kural katıldı. Panelde Türkiye’de basın özgürlüğü tartışıldı.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde bulunan İnsan Hakları ve Anayasa Hukuku Kulübü tarafından çıkarılan İkarus Dergisi’nin düzenlediği “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu panel Haydarpaşa Kampüsü Reşat Kaynar Salonu’nda yapıldı.

Panel öncesi Marmara Medya Merkezi haber merkezi birimi olarak Fatih Portakal ve Kaan Kural ile söyleşi gerçekleştirdik. Türkiye’deki medya yapılandırılmasından ve iletişim sektörünün düzenlenişi  hakkında yaptığımız konuşmada Fatih Portakal, iletişim fakültesi öğrencileri için  tavsiyelerde bulundu. Portakal, İletişim Fakültesi öğrencilerinin daha  fazla  pratik uygulamalarda bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Basketbol yorumcusu ve yazarı Kaan Kural, gazeteciliği ” İnsanlar tarafından duyulması istenmeyenlerin, yanlış yapılanların yazılmasıdır. Gerisi halkla ilişkilerdir.” sözleriyle açıkladı.

“Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu panelde ilk konuşmacı Fatih Portakal oldu. Fox Anahaber sunucusu Portakal, “Türkiye’de basın özgürlüğü yok, bunu nereden anlıyoruz? Türkiye’de her şey dizayn edilmeye çalışılıyor, her şey tek tipleştiriliyor sadece devlet teşkilatında değil özel sektörde de bu dizayn çabası uygulanıyor.” dedi.

Fox Anahaber sunucusu Fatih Portakal,kendisini eleştirisel gazetecilik yaptığı için sektörde ayrıcalıklı gördüğünü dile  getirdi. Portakal,” Eleştirel gazetecilik olması gereken bir şey. Ben kimseye neden iktidarın yanındasın diye sormam, bu beni ilgilendirmez. Sadece kendi işime bakarım. Eleştiri hakkımı kullanıyorum ve bunu yaptığım için kendimi ayrıcalıklı gazeteciler bölümünde hissediyorum.”dedi. Kendi bulunduğu medya şirketinde özgür bir  yayın  gerçekleştirebildiklerini de belirten Portakal, ” Şu anda benim kanalımda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Sadece cümleleri kurarken nelere dikkat edilmesi gerektiğine önem veriliyor.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci yazar Ahmet Şık, konuşmasına Türkiye’deki basın tarihinden bahsederek başladı. Ahmet Şık, “Türk Basını’nda gazeteci kökenli medya patronunun olmaması ve çalışan gazetecilerin kendi haklarını bilmemesi basın özgürlüğü açısından sorun doğuruyor” dedi. Şık, öncelikle gazetecilerin kendi mesleklerine sahip çıkmaları gerektiğini ve meslek örgütlerinin bu konu hakkında hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.

Basketbol yorumcusu ve yazarı Kaan Kural ise Türkiye’de spor algılamasının nasıl olduğuna değindi. Kural, “Benim meslek alanım hayatı birebir etkileyen bir alan değil. Aslında eğlenceli olması gereken fakat  aynı zamanda o eğlenceyi bile ölüm kalım meselesi haline dönüştüren bir akım var” dedi.

Panel sonunda Fox Ana haber sunucusu Fatih Portakal’a, gazeteci yazar Ahmet Şık’a ve basketbol yorumcusu ve yazarı Kaan Kural’a öğrenciler tarafından plaket takdim edildi.

Haber: Seda Nur Kökçin – Ezgi Çay