Fizyoterapiye dair her şey bu konferanstaydı Reviewed by Momizat on . “Sandalyeye bağlı yaşam artık geride kaldı.” Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ev sahipliğinde Fizyoterapi Pl “Sandalyeye bağlı yaşam artık geride kaldı.” Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ev sahipliğinde Fizyoterapi Pl Rating:
You Are Here: Home » YAŞAM » SAĞLIK » Fizyoterapiye dair her şey bu konferanstaydı

Fizyoterapiye dair her şey bu konferanstaydı

“Sandalyeye bağlı yaşam artık geride kaldı.”
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ev sahipliğinde Fizyoterapi Platformu tarafından bu sene beşincisi düzenlenen Fizyoterapi Öğrenci Kongresi dalında uzman kişilerin ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Çeşitli üniversite öğrencilerin katılımıyla düzenlenen konferansın Güncel Fizyoterapi Yaklaşımları konulu ilk oturumda konuşan Doç. Dr. Mehmet Karakaya, nörolojik rehabilitasyon konusunda değişimlerin olduğundan söz etti. Karakaya, ayrıca nörolojik imkansızlıkların yenilebileceğinin üzeride durdu.  “Sandalyeye bağlı yaşam artık geride kaldı” diyen Doç. Dr. Mehmet Karakaya, teknolojinin gelişiminden söz ederken Kanada’daki gelişmelere değindi, bir hastanın gelişmiş teknoloji ile geçmişteki gibi kendi haline bırakılmadan tedavi edilebildiğini söyledi. Fizyoterapi alanında robot kullanımına dikkat çeken Karakaya, robotların geri bildirim yapabilmesi ve hiç yorulmaması, uzaktan kontrol edilmesi avantajlarından bahsetti.

Çocuklar minyatür insan değil

İlk oturumun ikinci konuşmasını yapan Doç. Dr. Akmer Mutlu, ‘Çocuk Fizyoterapisi’ başlıklı konuşmasında öncelikli olarak çocuk ve sağlıklı çocuk tanımını yaptı. Mutlu, konuya ilişkin olarak erken teşhisin üzerinde önemle durdu ve açıklamasında öncelikle çocukların minyatür insan olarak görülmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Diğer konuşmacılar gibi Doç. Dr. Akmer Mutlu da son dönemlerdeki teknolojik gelişmelere değindi. Son zamanların en önemli icadı olarak Generel Movements teknolojisi hakkında bilgi verdi. Mutlu, bu teknoloji sayesinde bebeklerin küvez içerisinde hiçbir temasa maruz kalmadan, beş aya kadar gelişimlerinde herhangi bir anormallik bulunup bulunmadığı konusunda sonuca varılabildiğini dolayısıyla, erken teşhisin mümkün olabileceğini söyledi.

Kardiyopulmoner Fizyoterapisi konusunda konuşan Yrd. Doç. Dr. Umut Tuğay, en başta Kardiyopulmoner Fizyoterapi’nin tarihsel geçmişinden ve ilk çalışmanın 1950’de yapıldığından söz etti. Gelişmenin 2000’li yıllara kadar normal seyirde gittiğini fakat 2000’li yıllardan sonra anormal olarak hızlandığından bahseden Tuğay, egzersiz yöntemleri hakkında genel olarak bilinen yanlışlıklara değinerek her yaş grubu için farklı egzersiz metotları ve sistemleri olduğunun üzerinde önemle durdu. Egzersizlerin zaman içinde bırakılmaması gerektiğinden bahseden Tuğay, egzersizlerin bırakılma sebeplerinden de bahsederek bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Konferansta ayrıca Fizyoterapist Gülin Karayağmurlar, el terapistleri kongrelerinin gelişimi hakkında bilgi verdi. Bu kongrelerin gelişimi aşamasında; 2001’de Türkiye’de uluslararası el terapistleri kongresinin düzenlenmesiyle ulaşılan başarıya vurgu yaptı.

Konferansın ikinci oturumunda ise Fizyoterapide İş Alanları ve İşe Girme Süreçleri üzerine konuşmalar yapıldı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ercüment Özkaraca, özel sektörde iş sözleşmesi yapılması gerektiğinin üzerinde durdu. Konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamalarda 2003 sonrası iş sözleşmelerini arttığını ve kişilerin sözleşmelere önem vermesi gerektiğini vurgulayan Özkaraca, iş sözleşmeleri açısından işçilerin aslında haberdar olmadıkları bir takım haklardan bahsetti. Yazılı olmasa da sözlü iş sözleşmeleri ile çalışanların iş güvencesi altında bulunduğu üzerinde özellikle durdu.

Haber: Kerim Burak Aydın
Fotoğraf: Miray Özturan