Erhan Konuk Radyo Günlerine Misafir Oldu Reviewed by Momizat on . Marmara Medya Merkezi Radyo Birimi’nin düzenlediği  Radyo Günleri radyo’nun dev Çınarı Erhan Konuk’u misafir etti. Radyoculuk alanında tecrübelerini paylaşan us Marmara Medya Merkezi Radyo Birimi’nin düzenlediği  Radyo Günleri radyo’nun dev Çınarı Erhan Konuk’u misafir etti. Radyoculuk alanında tecrübelerini paylaşan us Rating: 0
You Are Here: Home » KAMPÜS » Erhan Konuk Radyo Günlerine Misafir Oldu

Erhan Konuk Radyo Günlerine Misafir Oldu

Marmara Medya Merkezi Radyo Birimi’nin düzenlediği  Radyo Günleri radyo’nun dev Çınarı Erhan Konuk’u misafir etti. Radyoculuk alanında tecrübelerini paylaşan usta radyocu, merak edilenleri de cevaplandırdı.

Röportajın nasıl yapılacağının inceliklerini anlatan Konuk, röportajın öncesi ve sonrasıyla uzun bir süreç olduğunu ifade etti.

Ayrıca iletişim kazalarına değinen Konuk, ‘’İletişimci asla iletişim kazası yapmamalıdır. Eğer yapıyorsa sebebi iletişimsizliktir.’’ dedi.

Nicelikten ziyade niteliğin önemini vurgulayan Konuk, ‘’Elimizdeki fırsatları kullanmalıyız, eğitim çok önemli. İletişimciler, mutlaka ikinci bir dil öğrenmeli. Dil öğrenin ve fark yaratın.’’ ifadelerini kullandı.

Bir işi iyi yapmanın en önemli kuralının yaptığı işi sevmek olduğunu ifade eden Konuk, ”Sevdiğiniz işi yapın çünkü mutlu olunmazsa başarı yakalanamaz.’’ dedi.

IMG_9272

30 yıllık meslek hayatından kesitleri, edindiği tecrübeleri öğrencilere anlatan Erhan Konuk etkinliğin devamında öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

İki sene Eurovision’da bulundunuz. Bu size neler kazandırdı?

Çok büyük bir tecrübe oldu. Eurovision’a gittiğimde 27 yıllık yayıncıydım. Bülent Özveren ile beraber sunacaktık. ‘’Çok az konuşacağım, dinleyeceğim ve lütfen bana anlatın, dedim.’’  Eurosivison, ben müzik biliyorum, dil biliyorum, program sunuyorum diye gidip sunulabilecek bir şey değil. Eurovision farklı bir disiplin, farklı bir kültür farklı bir yapı. Mesleğinizi kariyerinizi  riske atarsınız. Bilmediğiniz konuda biliyorum demeyin. Bildiğine inandığınız insandan lisan-ı münasiple sorun ve alın öğrenmeye çalışın.

Eurovision’da çok fazla şey öğrendim, çok fazla şey tecrübe edindim. Yeni bir yere gidip, yeni bir şeyler öğreniyorsunuz.  6- 7 kanal televizyondan 1 kanal radyodan yayın yapıyorsunuz. -a deseniz çıkıyor, -b deseniz çıkıyor. Ve Bülent Özveren gibi usta, duayenin güzel anlatımlarına şahit oldum. Hatta öyle bir büyüklük yaptı ki.  ‘’Sen sun, ben yorum yapayım.’’ dedi.  Zaten bizim orda ki sıfatımız yorumcuydu. Bunun ne kadar büyüklük olduğunu anlatamam. Hatta ilk yayında ‘Sen aç programı’’ dedi. Bende ‘estağrufurullah, siz programı açın siz söz verdiğinizde ben konuşurum’ dedim. O şekilde bana söz verdi, başladık gitti. İki sene üst üste büyük tecrübe edindim. Bende şimdi birisi Eurovision sunacaksa yardımcı olmak isterim. Tüm bu tecrübelerin aktarılmaması suç sayılır. Bilgi mutlaka aktarılmalı ve saklanmamalı.

Meslek hayatınızda ilginç bulduğunuz, asla unutamadığınız  bir olay var mı?

Hayattaki en önemli deneyimim; dünyada müziğin tarihini, yönünü şeklini değiştirmiş Atlantik Plakçılığın sahibi Ahmet Ertegün ile New York’ta ki ofisinde ölümünden bir sene önce  yaptığım 88 dakikalık röportajdır. O röportajı ömrüm boyunca unutmayacağım. Hayatında onun yaptığı en son, en büyük röportajdı.  O röportajı ben yayınladım. Hem o hem de Arif Mardin ile yaptığım röportajların fotoğraflarını ve ses kayıtlarını özellikle dosyalayıp, götürüp Washington’da ki büyük elçiliğin demirbaşına kaydettirdim. Bu benim çok önemlidir.

Ülkemizin Eurovision’a katılmaması bir eksiklik midir?

Bence eksikliktir. Eurovision insanların izlerken eğlendiği bir şeydi. Yani çok büyük haksızlıklar yapıldı. Oylama sistemi neticesinde Türkiye en kötü yedinci oluyordu, bir ara dördün aşağısına düşmüyordu. Bundan korkan Avrupalının yaptığı iş oylamayı  ihtisas jürisine çevirmek oldu. %50 halk oylaması %50 juri kararı şeklinde değiştirdi. Bence bu yanlı bir işti. Türkiye’nin verdiği tepki, edindiği tavır doğruydu ama iş çok uzadı.

Gelecekte bir kitap yazma hedefiniz var mı?

Aslında Radyoculuk ile ilgili olarak üniversiteye kaynak kitap yazmak istiyorum. Üniversitelerde yabancı kaynaklardan dışında neredeyse hiçbir kitap yok. Birde radyoculuk ve parlak dünya ile alakalı yaşadıklarımı yazmak istiyorum. Ayrıca  600 küsür yaptığım  röportaj var, bunları yazacağım bir kitapta olacak.

Son derece verimli geçen etkinlik sonrasında toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

IMG_9282

Erhan Konuk Kimdir?

Konuk 1964 yılında  Ankara’da doğdu. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü’nden mezun olan Konuk, en çok seksenli yıllarda yapmaya başladığı ve uzun süre devam eden “Telepop”, “Pop Vizyon” ve “Pop Saati isimli programlarıyla bilinir. 2011-2012 Eurovision Şarkı Yarışmalarını Bülent Özveren ile birlikte sunmuştur. Konuk, hala Radyo Tempo’da bir program sunmaktadır.

HABER: İsmail KARADUMAN