Dünya İstatistik günü rakamlarla kutlandı Reviewed by Momizat on . Veri nerdeyse istatistikçi oradadır. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen ve 2010 yılından bu yana kutlanan Dünya İstatistik Günü, 2009 yılında açıla Veri nerdeyse istatistikçi oradadır. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen ve 2010 yılından bu yana kutlanan Dünya İstatistik Günü, 2009 yılında açıla Rating:
You Are Here: Home » KAMPÜS » EĞİTİM » Dünya İstatistik günü rakamlarla kutlandı

Dünya İstatistik günü rakamlarla kutlandı

Veri nerdeyse istatistikçi oradadır.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen ve 2010 yılından bu yana kutlanan Dünya İstatistik Günü, 2009 yılında açılan Marmara Üniversitesi İstatistik Bölümü için farklı bir anlam taşıyor. İlk mezunlarını önümüzdeki yıl verecek olan bölümde akademisyenler ve öğrenciler çalışmalarını heyecanla sürdürüyor. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müjgan Tez, günün anlam ve önemine yönelik açıklamada bulundu.

İlk mezunlarını önümüzdeki yıl verecek

Müjgan Tez yaptığı açıklamada, bundan 8 yıl öncesine kadar yazılı ve görsel basında istatistik terimine yabancı olduğumuza dikkat çekti. Tez, farkında olmadan her alanda istatistiki verileri kullandığımızı ancak bunun Türkiye’de bilimsel karşılığını bulmasının fazlaca zaman aldığını söyledi. Marmara Üniversitesi bünyesinde önümüzdeki yıl ilk mezunlarını vermenin heyecanını yaşadıklarını belirten Tez, öncesinde sosyal bilimler tarafından ekonometri bölümü altında bu çalışmaların yürütüldüğünü ancak 2009 yılından itibaren istatistik adı altında faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Marmara şimdilik 4. sırada

Müjgan Tez, çok yeni bir bölüm olmalarına karşın tüm üniversitelerdeki istatistik bölümleri ile karşılaştırıldığında, Marmara Üniversitesi’nin 4. sırada yer aldığına dikkat çekti. Tez, aktüerya biliminde, genetik özelliklerin incelenmesinde, demografide, işgücü üretim miktarlarının ölçülmesinde, perakende satış hacminin belirlenmesinde, yeni ilaçların test edilmesinde, pazarlama ve tüketim tercihlerinin saptanması gibi bir dizi alanda istatistikçilere ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

İstatistikçiye yemin mecburiyeti getirilmeli

Meslek etiği açısından istatistiki verilerin üzerinde oynama yapılmaması için Tıp fakültelerinde olduğu gibi istatistik bölümünün de yemin etmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Müjgan Tez, 2013’te verecekleri ilk mezunları ile bu uygulamaya başlayacaklarını söyledi.

Günün önemine yönelik İMKB başuzmanı Özgür Aslan tarafından da “Hisse Senedi Endeksleri Ve Teorik Fiyat Hesaplamaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Özgür Aslan sunumunda İstatistik Müdürlüğü’nün teorik fiyat hesaplamaları, hisse senetleri, endeksler ve teorik fiyat belirleme gibi faaliyet konuları üzerinde çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Haber: Olgunay İçgili
Fotoğraf: Banu Ezber

Comments (1)

• Samet ŞAHİN