“Bu dünyada kim kime ders verebilir ki?” Reviewed by Momizat on . Bu yıl 34′üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali kapsamında 10′uncu yılını kutlayan Köprüde Buluşmalar etkinliğinin ikincisi, “Reha Erdem ile Sinema Dersi” A Bu yıl 34′üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali kapsamında 10′uncu yılını kutlayan Köprüde Buluşmalar etkinliğinin ikincisi, “Reha Erdem ile Sinema Dersi” A Rating: 0
You Are Here: Home » TEKNOLOJİ » BİLİŞİM » “Bu dünyada kim kime ders verebilir ki?”

“Bu dünyada kim kime ders verebilir ki?”

Bu yıl 34′üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali kapsamında 10′uncu yılını kutlayan Köprüde Buluşmalar etkinliğinin ikincisi, “Reha Erdem ile Sinema Dersi” Akbank Sanat’ta gerçekleştirildi.

Etkinlik öncesinde İKSV Uluslararası İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, Reha Erdem’e ve 28 yıldır çalışmalarına katkı sağlayan Anadolu Efes grubuna teşekkürlerini iletti. Panelin moderatörlüğünü sinema yazarı, Engin Ertan üstlendi.

“Bu ülkede herkes birbirine ders veriyor”

Reha Erdem sözlerine, “Aslında ben konuşmayı sevmeyen bir adamım. Bu yüzden biraz zorlanıyorum. Etkinliğimizin adı Reha Erdem ile Sinema Dersi diye geçiyor. Bu bile yanlış aslında. Çünkü ders vermek benim sevmediğim, hoşlanmadığım bir şey. Zaten bu ülkede herkes birbirine ders veriyor. Ancak bu etkinliği kabul ettim. Çünkü karşımda sizler varsınız. Bana umut veren kocaman genç bir kitle var. Bu ülkede herkes birbirine ders verse de, benim hâlâ umudum var” şeklinde başladı.

“Devrim Çağını yaşıyoruz”

Reha Erdem sözlerine zor şartlarda buraya geldiklerini belirterek devam etti. Erdem, “Yeni neslin çok şanslı olduğunu düşünüyom. Çünkü su an devrim çağı dediğimiz bir çağ var ve bunu yaşıyoruz. Sizler de bu çağın içine doğdunuz. Biz bu devrime yanaşmaya çalışıyoruz. Bu çağ pek çok kolaylık sağlıyor. Sesimizi duyurmayı sağlıyor. Temsil etmek yerine işe katılmayı tercih ediyor bu kuşak. Bunu da bu çağ gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.

“Pozitif olmak durumundayız”

Reha Erdem, Engin Ertan’ın kendi filmlerinizi yapma özgürlüğüne nasıl kavuştunuz? sorusuna, ”Ben yaşamak için pozitif olmak gerektiğini düşünüyorum. Yamamız lazım ise ki öyle pozitif olmak durundayız. Teknolojinin gelişmesiyle sinema da ucuzladı. İlk bu işe girdiğimde maddi olarak sıkıntı çok yaşadım. O dönem reklam yönetmenliği yapmaya başladım. Reklam yönetmenliğinde kazandığım para ile filmlerimi çektim” şeklinde konuştu.

“Şu an bir telefon ile film yapılabiliyor”

Reha Erdem, teknolojini getirdiği pek çok yenilik olduğunu belirterek, “Şu an tek bir telefon ile film çekilebiliyor. Eskiden filmleri, sosyal ilişkileri güçlü, atak insanlar çekerdi. Çünkü o ortamı ayarlamak gerekiyordu. Ama günümüzde, kimsenin sizi tanımasına bile gerek olmadan işinizi halledebiliyorsunuz” sözlerini ekledi.

“Film bir kişi izlerse film olur”

Engin Ertan, Reha Erdem’in açıklamasına katıldığını belirterek. Peki, gençler çalışmalarını nasıl izleyiciyle buluşturacaklar şeklinde Erdem’e soru yöneltti. Erdem, “Evet bu önemli bir konu. Film bir kişi izlerse film olur. Bana göre film yapmak denize bir şişe bırakmaktır. Çok kişini izlemesi önemli değildir. Ancak bir kişinin izlemesi bile önemlidir. Yeni dünyada artık filmler de seyirciyle kolay buluşuyor. İnternet pek çok şeyi kolaylaştırıyor. Başka Sinema var mesela çok önemli, çok güzel, müthiş bir şey, sonsuz destekliyorum.” cevabını verdi.

“Ekibim bende alışkanlık”

Reha Erdem film yapmanın bir eser ortaya koymanın, ekip çalışması olduğunun altını çizerek “Ekibim bende alışkanlık. Aslında ekip dediğimiz de arkadaşlar. Önce arkadaş sonra ekip olunuyor. Öze baktığımızda beraber oyun oynuyoruz. Sonu çok da önemli olmayan bir oyun işte”  ifadelerini kullandı.

“Film önce yapılır sonra düşünülür”

Genç sinema adaylarına birçok tavsiyede bulunan Reha Erdem, önce film yapın sonra düşünürsünüz diyerek film yapmanın önemine değindi. Erdem, sinema okullarında, İletişim Fakültelerinde, kurslarda ve daha nice eğitim yerlerinde teorik ve pratik arasındaki dengenin iyi kurulması gerektiğine işaret etti. Erdem, “Sinemacı olmak istiyorsanız; bol bol film çekin. Durmadan film çekin. Sinema için belirli yetileri bu sayede kazanırsınız” diye konuştu.

Reha Erdem ile Sinema Dersi etkinliği, konuklardan gelen soruların Erdem tarafından yanıtlanmasıyla son buldu.

Haber: İrem Demirkaya

Fotoğraf: Hatice Özbey