Batık gemiler sergi için hazırlanıyor Reviewed by Momizat on . İstanbul'da Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı ve çevresinde bulunan, 8 yılda araziden taşınan 37 batık gemi İstanbul'da Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı ve çevresinde bulunan, 8 yılda araziden taşınan 37 batık gemi Rating: 0
You Are Here: Home » KÜLTÜR-SANAT » Batık gemiler sergi için hazırlanıyor

Batık gemiler sergi için hazırlanıyor

İstanbul’da Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı ve çevresinde bulunan, 8 yılda araziden taşınan 37 batık geminin konservasyon işlemleri devam ediyor.

İstanbul Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı’da bulunan, 8 yılda araziden taşınan 37 batık geminin eserleri sergilemeye hazır hale getirme işlemleri devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Su Altı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı ve İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, yaptığı açıklamada  İÜ uzmanlarının 2005-2013 yıllarında Yenikapı kurtarma kazılarında ortaya çıkan batıklardan 27′sinin aralıksız dokümantasyon çalışmalarını yaparak araziden kaldırdığını belirterek, geçen yıl İÜ Yenikapı Batıkları Araştırma Merkezi’nde batıkların kazı sonrası belgeleme, konservasyon-restorasyon ve analiz çalışmaları üzerinde yoğunlaşıldığını söyledi.

Ortaçağ’da İstanbul’un en önemli limanlarından “Theodosius Limanı”ndaki yapıların, on binlerce arkeolojik eserin yanı sıra dünyanın en geniş Ortaçağ tekne koleksiyonunun ülkeye kazandırıldığına dikkati çeken Kocabaş, batık gemi kalıntıları üzerindeki bilimsel çalışmaların sürdüğünü, en eskisi yaklaşık bin 500 yaşındaki ahşap kalıntıların restorasyonunun yıllar alabileceğini anlattı.

Dünyanın en geniş arkeolojik batık koleksiyonunu gün ışığına çıkaran benzer kazıların Avrupa’nın tarihsel dokusuyla ön plana çıkan kent merkezlerinde de gerçekleştirildiğine işaret eden Kocabaş, “İlk aklıma gelenler, İtalya’da Pisa, Napoli, Roma, Norveç’te Oslo, Bulgaristan’da Sofya, Yunanistan’da Atina, Selanik, Fransa’da Marsilya, Danimarka’da Kopenhag, Hollanda’da Amsterdam, İngiltere’de Londra, Liverpool. Yenikapı’yı bunlardan özel kılan ise zengin tabakalanmanın yanı sıra ele geçen batıkların nitelikleri. Aynı zamanda burası başkent limanı ve onun ihtişamına yakışır eserlerle karşılaştık” değerlendirmesinde bulundu.

Haber : Ekrem Güney

(AA)