100 Yıllık Destan Çanakkale Reviewed by Momizat on . 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı dolayısıyla Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü Kapalı Spor Salonu'nda tiyatro, şiir ve halk oyunlarından oluşan kapsaml 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı dolayısıyla Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü Kapalı Spor Salonu'nda tiyatro, şiir ve halk oyunlarından oluşan kapsaml Rating: 0
You Are Here: Home » Genel » 100 Yıllık Destan Çanakkale

100 Yıllık Destan Çanakkale

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı dolayısıyla Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü Kapalı Spor Salonu’nda tiyatro, şiir ve halk oyunlarından oluşan kapsamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Program, bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan ilk isim proje koordinatörü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun oldu. Çanakkale Zaferi’nin sürecine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Kurşun, “Bu zafer, Türk, Kürt, Arap, Çerkez, bütün müslümanların, Ermeni’nin, Rum’un zaferidir. Çanakkale Savaşı topyekün bir savaştır.” ifadelerine yer verdi. Son olarak konuklara bir buçuk saatliğine Çanakkale’yi yaşayacaklarını belirten Kurşun, “Şehitlerimizi rahmetle anıyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un konuşmasının ardından, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat kürsüdeki yerini aldı. Arat, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı anısına “100 yıl önce bugün atalarımızın Avrupa’ya ayak bastığı ilk yerde, Gelibolu’da, onların torunları tarafından tarihin sayfalarına yazılacak bir destan yazıldı. O gün, orada öldü ölecek diye nitelendirilen Osmanlı evlatları, Batılılara gerekli dersleri vermişlerdir. Binlerce yiğidin şehit olması pahasına, onlar özgürlüğün bedelini ödediler ve zafer kazandılar. 100 yıl sonra bugün biz burada aynı heyecan ve inanmışlıkla o günü hatırlıyor ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.” şeklinde günün önemi ve anlamını ifade eden konuşmasını yaptı.

Çanakkale Savaşı sırasında birçok üniversiteli ve liseli gencin de şehit olduğunu hatırlatan Arat, konuşmasına “Bugün de yurdumuz bir savaş vermektedir. Bu savaş, çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma savaşıdır. Bu savaşta en ön cephede olmak görevi yine biz üniversite mensuplarına düşmektedir. Savaş artık meydanlarda değil, masalarda, sanayi merkezlerinde, teknoparklarda ve bilgisayarlarda verilmektedir. Çağın gerektirdiği yüksek teknolojiyi, refah seviyesini ülkemize getirecek olanlar ülkenin rafine grubu olan üniversitelerdir.” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, “Bizler Marmara Üniversitesi mensupları olarak bu ülkeyi ve İstanbul’u bizlere armağan eden, bugün özgür bir şekilde eğitim yapmamıza vesile olan şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun. Biz onlar adına bu ülkenin ve bize bırakılanların bekçiliğini yapmaya and içiyoruz. Zaferimizin 100. yılı kutlu olsun.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gösterilere geçilmeden önce, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat’a hatıra olarak ipek mendil hediye etti. Bu davranışın eski bir gelenek olduğunu belirten Kurşun, ” Eskiden savaşa giriş mendili vardı fakat, 100 yıl sonra zafer mendili vermek bize nasip oldu.” dedi.

Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı adına gerçekleştirilen konuşmaların ardından, müzik,tiyatro,halk oyunları ve şiirin ustaca birleştirildiği gösteriler başladı. Gösteri boyunca anlatıcı olarak Plato Meslek Yüksek Okulu Kurumsal İletişim Müdürü Harun Korkmaz sahnede yer aldı.

Solistlerden Berk Özbek, Engin Atalay, Aslı Gören, Nur Özkan, Erhan Kara ve Mekiye Sevim çeşitli türküler seslendirdiler. Başta Çanakkale Türküsü olmak üzere, “Yemen Türküsü”, “Ah Bir Ataş Ver”, “İki Keklik Bir Kayada Ötüyor” gibi türküler tiyatro gösterileri ve halk oyunları eşliğinde seslendirildi.

Etkinlik boyunca Çanakkale Savaşı’ndan izlerin canlandırıldığı oyunlarda, Seyit OnBaşı’nın zafer ile ilgili büyük hikayesine de yer verildi. “Gel Gör Beni Aşk Neyledi” müziğiyle de semazen gösterisi izlendi.

Çanakkale Zaferi 100. Yılı etkinliği, katılımcıların hep birlikte İstiklal Marşı’nı okumasıyla son buldu.

Haber: Burcu Biter – Seren İzgin

Fotoğraf: Gizem Küçükmetin